Μια σειρά καινοτομιών, που φέρνει σημαντικές αλλαγές για το περιβάλλον, την ιδιοκτησία και την ανάπτυξη, περιλαμβάνει το νέο πολεοδομικό – χωροταξικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε στη Βουλή.

Οπως υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, με το νέο νομοσχέδιο «επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό κακοδαιμονίες πολλών ετών. Απλοποιούμε το καθεστώς των χρήσεων γης για να το κάνουμε φιλικότερο στις επενδύσεις. Δίνουμε κίνητρα στην οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα για να προστατεύσουμε την ελληνική φύση από την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».

Μεταξύ άλλων, με το νομοσχέδιο ενεργοποιείται η μεταφορά συντελεστή δόμησης, εκσυγχρονίζεται ο νέος οικοδομικός κανονισμός και επιταχύνεται η έκδοση οικοδομικών αδειών,με πιο φιλικές διαδικασίες για τους μηχανικούς για τους πολίτες.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου
Με το νέο πολεοδομικό – χωροταξικό νομοσχέδιο το ΥΠΕΝ:

Απλοποιεί το καθεστώς χρήσεων γης ώστε να γίνει φιλικότερο στις επενδύσεις

Παρέχει κίνητρα στην οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου να προστατευθεί η ελληνική φύση από την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

-Ενεργοποιεί τη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης, με στέρεες βάσεις (νομολογία ΣτΕ), κάτι που αποτελούσε χρόνιο αίτημα, ιδίως των ιδιοκτητών διατηρητέων.
Εκσυγχρονίζει το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και επιταχύνει την έκδοση οικοδομικών αδειών κάνοντας τις σχετικές διαδικασίες πιο φιλικές για τους μηχανικούς και τους πολίτες.
Απαλλάσσει από την ομηρία των «αιώνιων» ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων πολλούς ιδιοκτήτες σε όλη την Ελλάδα.
Δίνει μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης στα φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια, εκσυγχρονίζοντας παράλληλα όλες τις διατάξεις για την προσβασιμότητα των ανθρώπων με αναπηρία διότι ώστε να ακολουθηθούν σύγχρονες ευρωπαϊκές τάσεις.
Αντιμετωπίζει το μεγάλο θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης
Βασικό εργαλείο είναι η εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τα οποία θα οριστεί ειδικός συντονιστής. Να σημειωθεί ότι σήμερα η Ελλάδα καλύπτεται από Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια μόνο κατά το 20% της επικράτειά της. Με το σχέδιο του ΥΠΕΝ , που εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, όλη η Ελλάδα θα έχει Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια μέχρι το 2028. Ο πρώτος στόχος είναι μέχρι το 2023 να έχουν Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια όλες οι τουριστικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Αλλαγές για εκτός σχεδίου

Τι αλλάζει στην εκτός σχεδίου δόμηση
Μια από τις σημαντικότερες ρυθμίσεις που φέρνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ είναι η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης -μια ελληνική ιδιαιτερότητα- σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων, από το 2023. Με το νομοσχέδιο η ηγεσία του ΥΠΕΝ στοχεύει στο να μπει τάξη, ώστε οι ιδιοκτήτες να μπορούν να αξιοποιούν την περιουσία τους, αλλά με κανόνες που θα προστατεύουν το περιβάλλον.

Στο νομοσχέδιο, συγκεκριμένα, προβλέπεται η μείωση κατά 10% στους συντελεστές δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές και η κατάργηση των παρεκκλίσεων αρτιότητας -δηλαδή οι παρεκκλίσεις που αφορούσαν σε οικόπεδα εκτός σχεδίου, κάτω των 4 στρεμμάτων.

Πρόκειται για «νέες» παρεκκλίσεις, που εισήχθησαν στη χώρα για πρώτη φορά το 1962, στο πλαίσιο ενός μεταβατικού διαστήματος. Το ΥΠΕΝ με στόχο να μην αιφνιδιάσει τους πολίτες, θα έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν με βάση το ισχύον καθεστώς για τουλάχιστον 6 χρόνια. Πηγές του ΥΠΕΝ εξηγούν ότι «εντός της προβλεπόμενης μεταβατικής περιόδου των δύο ετών (με έναρξη από την ψήφιση του νομοσχεδίου), οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εκτός σχεδίου κάτω των 4 στρεμμάτων έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικής άδειας, χωρίς όμως να “μετράει” ο χρόνος που χρειάζεται για τις άδειες του δασαρχείου ή της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Η δε οικοδομική άδεια ισχύει για 4 επιπλέον χρόνια».

Οσοι ιδιοκτήτες δεν βγάλουν οικοδομική άδεια κατά τη μεταβατική περίοδο θα μπορούν να χτίσουν βάσει των όσων θα ορίσουν τα τοπικά ή ειδικά πολεοδομικά σχέδια που θα εκπονηθούν, όπως άλλωστε συμβαίνει σήμερα στις περιοχές όπου υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός.

Ο «άθλος» των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων

Για το ΥΠΕΝ αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα η ταχεία κατάρτιση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων. Για αυτόν τον λόγο μπαίνει σε άμεση εφαρμογή το μεγαλύτερο πρόγραμμα χωρικού σχεδιασμού που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Στόχος είναι να έχει καλυφθεί όλη η χώρα μέχρι το 2028.

Το πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι μέχρι το Β’ τρίμηνο του 2023 θα έχουν εγκριθεί τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια σε περίπου 350 δημοτικές ενότητες, δηλαδή περίπου στο 32% της χώρας. Στις περιοχές έντονου οικοδομικού ενδιαφέροντος (πχ νησιά και τουριστικές περιοχές) τα σχέδια θα έχουν ολοκληρωθεί ακόμη πιο νωρίς, μιας και έχουν απόλυτη προτεραιότητα.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/poleodomiko-horotaxiko-nomoshedio-ypen-allages